Вівторок, 23.04.2024, 13:23
КНП «Кобеляцький Центр первинної медико-санітарної допомоги»
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Цікаве [2]
...
...
...
Медицинские праздники
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 151
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 
Головна » 2016 » Січень » 16 » Куріння кальяну не менш шкідливе, ніж тютюну
23:32
Куріння кальяну не менш шкідливе, ніж тютюну

09.02.2015

За участі членів Коаліції за вільну від тютюнового диму Україну в Черкасах відбулася прес-конференція, присвячена проблемі пасивного куріння у приміщеннях робочих місць, зокрема у закладах ресторанного господарства. Учасники прес-конференції, серед яких був і головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка, вкотре наголосили на масштабах проблем, пов’язаних із курінням.

Спікери зауважили, що особливу небезпеку становить куріння кальянів, шкідливий плив яких часто недооцінюється. Дим кальянів, як і інших тютюнових виробів, містить токсиканти, що викликають рак легень і інші види раку, серцево-судинні, респіраторні й інші захворювання. При горінні вугілля в кальяні утворюється не тільки чадний газ, але і багато канцерогенів, наприклад, бенз(а)пірен і полі-ароматичні вуглеводні, а також важкі метали, такі як свинець, кобальт та нікель, що призводить до концентрацій цих шкідливих речовин у повітрі. Крім того, курці кальяну й люди, які їх оточують, вимушені вдихати не тільки продукти згорання тютюнової суміші, але і продукти згорання вугілля, у першу чергу, чадний газ.

За словами Отто Стойки, проблема в тому, що кальян в закладах не дезінфікується, і небезпечні речовини від нього, які людина вдихає, не відчуваються ні на смак, ні на запах. Продукти згорання тютюну і вугілля є безумовно небезпечними – від них організм недоотримує кисню і людина повільно сама себе задушує. «Війна на сході за 10 місяців забрала 5 тисяч мешканців, в той час тютюн за рік забрав 100 тисяч, в тому числі і тих, які пасивно змушені вдихати дим, лише тому що хтось безкарно порушує закон», - зазначив він.

За даними ВООЗ, тютюновий дим містить більше 4000 хімічних речовин, з яких не менш 250 є шкідливими, а більше 50 – канцерогенними (для прикладу, ДДТ, ацетон, аміак, кадмій, миш’як). Пасивне куріння, на яке можуть наражатися працівники закладів громадського харчування, є причиною бронхітів, пневмонії, приступів астми, інфекцій середнього вуха, синдрому раптової смерті немовлят, серцево-судинних та неврологічних ускладнень тощо.

Важливо знати, що куріння та інші способи вживання тютюну у світі щорічно призводить до 22 % випадків смертей від раку. Проте таку кількість смертей можна попередити, якщо виконувати положення Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Зокрема, до 40 % випадків захворювання раком цілком можливо запобігти, уникаючи контакту з відомими канцерогенами, які містяться в тютюновому димі.

Нагадаємо, 16 грудня 2012 року Україна приєдналась до кола цивілізованих країн, де заборонено курити у всіх робочих приміщеннях, включно із кафе, барами та ресторанами. Цим самим було зменшено ризик більш ніж 90 тисяч українських працівників громадського харчування та ресторанної галузі захворіти на респіраторне захворювання, астму, бронхіт чи онкологічну хворобу, звільнивши їхні робочі місця від тютюнового диму.

За результатами всеукраїнського моніторингу, на сьогодні 89% відвіданих кафе, барів та ресторанів є вільними від тютюнового диму і повністю дотримуються законодавства. На фоні тотальної заборони державним контролюючим органам здійснювати перевірки на звернення споживачів у випадку порушення їх прав, такий результат є позитивним.

 

Прес-служба МОЗ України

Цукровий діабет і фізична активність

Рекомендації щодо фізичної активності

Як Ваш лікар я рекомендую Вам дотримуватися наступних порад щодо фізичної активності (вибрати потрібні):

 

1. Збільште фізичну активність протягом дня і зменште час малорухли­вих занять. За можливості робіть вибір на користь активних рухів, напри­клад, ходіть сходами пішки. Збільшуйте тривалість занять, які Ви вже робите, такі як прогулянки з собакою, робота в саду тощо. Обмежте час на перегляд телепрограм або використання комп'ютера для відпочинку до 2 годин на день (максимум), також зменште час на сидячі заняття або уникайте таких занять зовсім.

2. Розпочніть регулярне проведення аеробних вправ. Принаймні через день витрачайте мінімум 10 хв на такі заняття, як швидка ходьба, поїздки на велосипеді або плавання. Щотижня додавайте 5 хв до часу на такі заняття.*

3. Продовжуйте проведення регулярних аеробних вправ. Витрачайте принаймні 150 хв. на аеробні вправи щотижня, розподіліть цей час мінімум на 3 дні. Не робіть перерву без вправ більше 2 днів. Наприклад, 30 хв у поне­ділок, середу, п'ятницю, суботу та неділю = 150 загалом. Поступово збільшуй­те час на вправи до 60 хв або більше. Також намагайтеся збільшувати інтен­сивність вправ або їхню складність. Більш складними вправами можуть бути подорожі, спорт, біг або плавання.*

Аеробні вправитривалі вправи для всього тіла, які розвивають дихання і збільшують частоту серцевих скорочень.

Фізична активність і зміцнення основних груп м'язів може надати Вам наступні переваги:

 

Одразу

Зменшення рівня глюкози крові протягом 1 години

Покращення настрою, сну та енергетичного рівня

Збільшення ефективності Вашого природного інсуліну або інсуліну, який Вам призначив лікар

Довгостроково

Покращення контролю глюкози крові

Зменшення кількості жирових відкладень в організмі

Підтримання здоров'я підшлункової залози, нирок, очей та нервової системи

Зменшення ризику серцевого нападу, інсульту і смерті від них

 

 

Щотижня витрачайте принаймні 150 хв на аеробні вправи помірної та сильної інтенсивності.

Категорія: Цікаве | Переглядів: 467 | Додав: $kett$ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Пошук